Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Toplantısı

Sağlık Bakanlığı, Elazığ Valiliği ve Dünya Sağlık örgütünün ortaklaşa hazırladığı “Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Çok Sektörlü Ulusal Eylem Planı” çalışma toplantısında Elazığ İli Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Davranışsal ve Metabolik / Fizyolojik Risk Faktörleri Araştırması Sonuçları ve Eylem planları da anlatıldı…

“Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Çok Sektörlü Ulusal Eylem Planı” çalışma toplantısında açılış konuşmalarının ardından hastalıklarla ilgili yapılan araştırmalar ve eylem planları anlatıldı…

Fırat Üniversitesi Halk Sağlığı ve Anabilim Dalının yaptığı Elazığ İli Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Davranışsal ve Metabolik / Fizyolojik Risk Faktörleri Araştırması Sonuçlarını araştırmayı yapan Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık anlattı…

Elazığ merkez ilçe ve köylerde yaşayan bin 58 hane ziyaret edildi ve bu hanelerde yaşayan bin 752 vatandaşa halk sağlığı açasından önemli sorular soruldu ve sonuç olarak araştırma tamamlandı.

Prof. Dr. Yasemin Açık, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Risk Faktörü araştırmasının Türkiye’de ilk defa Elazığ’da yapıldığını belirterek, “bulaşıcı olmayan hastalıklar dünya genelinde, sık görülen zamansız ölümlere yol açan halk sağlığı sorunudur” dedi.

Araştırmanın sonuçları hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Açık, “Araştırmalarımız sonucunda Elazığ’da erkeklerin yüzde 45’i kadınların yüzde 10’u sigara kullanıyor” dedi.

Araştırma sonucunda Elazığ’da alkol kullanımıyla da ilgili sonuçlara gidildi. Açık “Elazığ’da erkeklerin yüzde 7’si kadınların ise binde 2’si alkollü içki denemiş” ifadelerini kullandı…

Peki, Elazığlı vatandaşlar günde ne kadar meyve ve sebze tüketiyor? Araştırmaların sonucuna göre Elazığ’da haftada ortalama 4 porsiyon meyve ve sebze tüketiliyor. Bir de yemeklerde kullanılan yağlarların türü ve oranı var.

Elazığ İli Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Çok Sektörlü Eylem Planıyla ilgili de Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. İbrahim Halil Akkuş sunum yaptı. Akkuş, 4 amaç üzerine eylem planlarını hazırladıklarını ifade etti.

Akkuş, tuz tüketimiyle ilgili de Elazığ’da çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Açısından Araştırma Kapasitesinin Artırılması konusunda da Dokuz Eylül Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı üyesi Prof. Dr. Bülent Kılıç sunum yaptı